top of page
Facial

Kimyasal peeling (Cilt Soyma) ile Gençleşin!

     Cilt yüzeyine uygulanan asitlerle, cildin kontrollü bir şekilde üst tabakalarının soyulması ile yeni derinin oluşturularak derin tabakaların da uyarılması işlemine kimyasal peeling adı verilir. Kimyasal peeling tıbbi bir işlemdir ve cilt yenileme işlemi olarak da adlandırılabilir. Kimyasal peeling cildin üstteki sorunlu kısmını soyarak uzaklaştırmaya ve alttan yeni hücrelerin yapılanmasını sağlayarak ileri dönemlerde cildin destek dokusunu arttırmaya, cildin kan dolaşımını, hücre üretimini ve kollajen dokusunu canlandırmaya yarar. Sonuç olarak cilt daha canlı, gergin, pürüzsüz, yumuşak görünüm alabilmekte, kırışıklıklar ve izler azaltılabilmektedir. 

     Yüzeyel peelingler papiller tabakaya kadar inen peelinglerdir. İşlem sonrası kişi günlük hayatına devam edebildiği için öğle arası peelingleri olarak da isimlendirilebilirler. Etkileri tekrarlanırsa belirgin şekilde artmaktadır. (2-4 haftada bir 6-8 defa tekrarlanabilir). Yüzeyel peelinglerin asıl kullanım alanları akne (ergenlik sivilcesi), rozase (gül hastalığı), kıl kökü iltihapları, batık kıllar, sakal batıkları, lekeler, kollarda görülen tavuk derisi görünümü, cilt yağlılığı ve erken fotoyaşlanma belirtileridir. Günümüzde özellikle yüzeyel peeling gerektiren durumlarda alfa hidroksi asitler (AHA) ve asidik aminoasitler (AFA) kullanılmaktadır. Son zamanlarda AHA ve AFA ile yapılan peelingler son derece güvenli ve etkili oldukları için geniş kullanım alanı bulmuşlardır. Akne (ergenlik sivilcesi) tedavisinde salisilik asit peelingler kullanılabilmektedir. Gebelik, emzirme, son 6 ay içinde Roaccutane, Zoretanin, Aknetrent vb. ilaçlarla sivilce tedavisi, güneş hassasiyeti, peeling bölgesinde aktif uçuk, egzama ve tahriş gibi durumlarda bu peelingler yapılmaz. Yan etki olarak kabuklanma, hafif kızarıklık, geçici lekeler (3 gün - 2 ay arası), enfeksiyonlar, sivilcelerde artış ve ender olarak skar dokusu (iz) gelişimi olabilir.

     Derin yüzeyel peelingler dermisin üst tabakası olan papiller tabakayı içeren peelinglerdir. İşlem sonrası 2-3 güne kadar devam edebilen kızarıklık, 1 haftaya kadar devam eden soyulma oluşur ve bu nedenle hafta sonu peelingleri olarak da isimlendirilmektedirler. Etkileri tekrarlanırsa belirgin şekilde artmaktadır. (4 haftada bir 3-6 defa tekrarlanabilir). Kullanım alanları dirençli akne, yüzeyel akne skarları, yüz harici vücut bölgelerinde elastisite kaybı, lekeler ve hafif fotoyaşlanma (kabalaşma, sarı renk değişikliği, genişlemiş gözenekler, ince kırışıklıklar, güneş lekeleri, aktinik keratozlar vb)dır. Derin yüzeyel peeling yapan ürünler yüksek konsantrasyonda AHA, salisilik asit, Jessner peeling ve düşük konsantrasyonda TCA'dır. Gebelik, emzirme, son 6 ay içinde Roaccutane, Zoretanin, Aknetrent  vb. ilaçlarla sivilce tedavisi, güneş hassasiyeti, peeling bölgesinde aktif uçuk, egzama ve tahriş gibi durumlarda bu peelingler yapılmaz. Yan etki olarak uzamış kızarıklık (açık tenlilerde daha sık), alerjik reaksiyonlar, uçuk çıkarılması, geçici leke gelişimi (koyu tenlilerde daha sık, yetersiz güneşten kaçınma ve yetersiz güneş koruyucu kullanımı nedeniyle gelişebilir), yüzeyel deri enfeksiyonları, perioral dermatit, skar dokusu (iz) gelişimi oluşabilir.

     Orta derinlikte TCA peelingler dermisin retiküler tabakasının üst kısımlarını etkileyen peelinglerdir. Orta derinlikte peelinglerin kullanım alanı yüzeyel - orta akne skarları, ince kırışıklıklar, lekeler, güneş hasarı ve kanser öncüsü güneş lekeleridir. İşlem sonrası 3-5 gün süren kızarıklık, 10-12 güne kadar devam eden daha kalın soyulma oluşmaktadır. Retiküler dermisin orta kısmına ulaşan derin fenol peelingler ise daha derin akne skarları, ilerlemiş fotoyaşlanma, lekeler ve aktinik keratozların tedavisinde kullanılır. Gebelik, emzirme, son 12 ay içinde Roaccutane, Zoretanin, Aknetrent  vb. ilaçlarla sivilce tedavisi, güneş hassasiyeti, peeling bölgesinde aktif uçuk, egzama ve tahriş gibi durumlarda, keloid gibi kabarık yara izi oluşturma hikayesi, şeker hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlarda, aktif enfeksiyon hastalıkları olanlarda, çok açık tenli ve çok koyu tenli olanlarda ve psikiyatrik hastalıkları olanlarda orta - derin peeling yapılmaz. Yan etki olarak ödem (ilk 24-72 saat içinde), kalıcı kızarıklık (işlemden 7-14 gün sonra başlayıp birkaç ay devam edebilir, özellikle açık tenlilerde), ağrı, uçuk çıkması, geçici lekeler (3 gün - 3 ay arası, özellikle koyu tenlilerde, ender olarak kalıcı olabilir, yetersiz güneşten kaçınma ve yetersiz güneş koruyucu kullanımı nedeniyle gelişebilir), yüzeyel deri enfeksiyonları, deri renginde açılma (ender olarak kalıcı olabilir, birkaç ay sonra ortaya çıkar ve özellikle açık tenlilerde), (kabarık) skar dokusu (iz) gelişimi (peeling ne kadar kuvvetli ve derin olursa risk o kadar artar), alerjik reaksiyonlar, telenjiektazi, milia gelişimi ve perioral dermatit oluşabilir. 

Kimyasal peeling (Cilt Soyma) ile Gençleşin!: News
bottom of page