top of page
Orta yasli kadin

Hızla Geçen Zaman ve Cildimiz

     Cildimiz yaşayan ve soluk alan vücudumuzun en büyük organı ve en önemli giysimizdir. Yaşam sürecinin uzaması ve insanın görünümüne verdiği önemin artması ile yaşlanma sürecini yavaşlatabilme konusu ilgi çekmeye başlamıştır. İnsanoğlu bilim ve teknolojinin verdiği destek ile yaşlanmanın fiziksel belirtilerini kontrol edebilmeye başladıktan sonra bu ilgi daha da artmıştır. Keşke cildimize zarar veren ve hızla geçen zaman da uykuya yatabilseydi!

Neden Güzelli̇k Arayışındayız?

  • Zamanın ilerlemesi ile yaşlanmış görünümün istenmemesi,

  • Aynada kendini beğenmeme ve mutsuzluk,

  • Çevre ve medya baskısı,

  • Güzel insanların istediklerini daha kolay elde etmesi,

  • İnsanların güzel insanlara karşı daha pozitif tavırlar takınması…

     Herkes aynayla barışık olmak ister ama zaman aynalar ile olan barışıklığımıza en büyük düşmandır.

Deri̇ Yaşlanması Nasıl Gerçekleşir?

  • İntrensek (içsel) yaşlanma süreci:

     Kişinin genetik alt yapısı sonucu gelişen kronolojik yani doğal yaşlanmadır. Kalıtsal cilt yapısı ve yaş ile ilişkilidi. Cilt pürüzsüzdür ve güzelliğini korur. İfade hatları belirginleşir ancak derinin normal geometrik paterni korunur. Kaçınılmaz ve engellenemezdir.

  • Ekstrensek (dışsal) yaşlanma süreci:

     Olumsuz çevresel faktörler sonucu gelişen erken yaşlanmadır. Bu olumsuz faktörler arasında en önemlisi güneş, stres ve sigaradır. Ayçiçekleri güneşi çok sever ve hep onu takip eder ancak bizim cildimiz güneşten ciddi zararlar görmektedir. Cildimize güneş gibi zarar veren en önemli diğer faktör sigaradır. Diğer olumsuz çevresel faktörler arasında hormonlar, cilt kuruluğu, farklı çevre koşulları, yerçekimi, alkol, uyku pozisyonu, ve düzensiz yaşam stili sayılabilir. Bu tür yani ekstrensek yaşlanma kişisel önlemlerle engellenebilir veya yavaşlatılabilir.

     Güneşe bağlı gelişen ekstrensek cilt yaşlanmasına fotoyaşlanma da denilmektedir. Dışsal yaşlanma nedenleri arasında yaşlanmanın %80’ini güneş oluşturur. En sık etkilenen bölgeler yüz, göğüs ve kol dış yüzleridir ve güneşe bağlı yaşlanma tüm hayat boyu maruz kalınan güneş ışığının biriken etkisi sonucudur. Güneş ışınlarına maruz kalmak aşırı kırışıklık riskini 3 kat arttırır. Fotoyaşlanma istenmeyen estetik değişimlerin en önemli nedenidir. Fotoyaşlanmada kırışıklıklar, lekeler, deride Renkte soluklaşma, Saydamlık kaybı, kuruluk, esneklik (elastisite) kaybı,  damar genişlemesi (telanjiektaziler), kolay morarma, keratozlar, ve  deri kanserleri görülür. 

     Cildimize güneş gibi zarar veren en önemli diğer faktör sigaradır. Tipik görünüm sigara içici yüzü ya da sigara derisi olarak tanımlanır. Sigaraya bağlı olarak yüzde artmış kırışıklıklar, soluk, hafif kırmızı – mor ya da kavuniçi renk değişikliği, kuru ve vaktinden önce yaşlı görünen cilt gözlenir. Sigaraya bağlı olarak ayrıca saçlarda beyazlamada artış, yüzde kanser öncüsü lezyonlarda artış, dudak ve ağız içi kanserleri ve damarsal lezyonlarda artış, görülür. Sigara kullanımı nedeniyle cilt açısından kadınlar erkeklerden, beyaz insanlar siyah ten renkli insanlardan daha fazla etkilenir. Sigaraya bağlı cilt değişikliklerinde sigara içme süresi ve içilen miktar önemlidir. Sigara kullanımı güneşten bile daha fazla kırışıklığı arttırır, ve hiç içmeyenlere göre aşırı kırışıklık riski 4,7 kat artar.

     Stres, endişe ve kaygı gibi sürekli yaptığımız farklı yüz ifadeleri ile mimik kırışıklıkları oluşur ve zaman içinde bunlar sabit kırışıklıklar haline gelir. Bunu önleyebilmek amacıyla  stresle başedebilmeli ve mimikleri fazla kullanmamalıyız. Mimikleri botoks enjeksiyonu ile durdurabiliriz ve bu sayede yaşlanma sürecini olumlu yönde yavaşlatabiliriz. 

Yaşlanmanın Anatomi̇si̇ ve Tedavisi 

Cilt yaşlanması deri, cilt altı yağ dokusu, kas dokusu, kartilaj ve kemik yapıları içerir. Yaşlanma karşıtı tedaviler uygulanırken anatomik soruna göre tedavi planlanmalıdır. Tedavi kırışıklıkların derecelendirmesine göre yapılır ve tedavi olarak: 

  • Cilt bakımı,

  • Düzenli güneşten koruyucu kullanımı,

  • Kimyasal soyma (peeling), 

  • Lazerle cilt gençleştirme,

  • Botoks enjeksiyonu

  • Dolgu enjeksiyonu,

  • Estetik ameliyatlar

uygulanabilir. Sizin hangi tedaviye ihtiyaç duyduğunuz ve sizin için hangi tedavi yada kombine tedavilerin uygun olduğunu tespit etmek için lütfen dermatolog ya da plastik, rekonstrüktif & estetik cerrahınıza başvurunuz. Yetkisiz ve uzmanlık alanı dışı uygulama yapan kişilerin size işlem yapmasına izin vermeyiniz.

Hızla Geçen Zaman ve Cildimiz: Makale ve Kaynaklar
bottom of page