Dolgu Maddesi̇ Enjeksi̇yonu ile Güzelli̇k
Dolgu maddeleri enjeksiyonu güzelliği geri kazanmak ve cilt açısından zamanda geri gitmek için 100 yıldan daha fazla zamandır uygulanmaktadır. Günümüzde ilk zamanlarda kullanılan parafin, sıvı silikon, sığır kolajeni gibi maddelerden gelişen ciddi komplikasyonlar nedeniyle vazgeçilmiş ve artık teknolojik gelişmelere paralel olarak daha uzun kalıcılığı olan, daha az reaksiyon oluşturan ve daha fazla düzelticiliği olan dolgu maddeleri kullanılmaya başlanmıştır. Muayenehanemizde derinin doğal yapısında bulunan hyaluronik asit içerikli dolgu maddeleri kullanılmaktadır.
Hyaluronik asit günümüzde en yaygın kullanılan, en kullanışlı ve en uygun dolgu maddesidir. Hyaluroik asit doğal olarak vücudumuzda bağ dokuda ve dermis denilen orta cilt tabakasında bulunmaktadır ve 70 kg ağırlığında bir insanda yaklaşık 14 gr hyaluronik asit mevcuttur. Hyaluronik asit cildimizde derinin nemlendirilmesi, hacim oluşturma ve hücre çoğalmasında önemli rol almaktadır. Genç ve elastik cildin önemli bir yapıtaşı olan hyaluronik asitin yaş ile birlikte azalması kırışıklık oluşumunun önemli nedenlerinden biridir. Günümüzde kullanılan hyaluronik asit bakteriyel orijinlidir ve çapraz bağlama işlemi ile stabilize edilmektedir. Hyaluronik asit içeren dolgu maddelerinin farklı molekül ağırlıklı formları mevcuttur ve bunlar yüzeyelden derine farklı derinlikteki kırışıklıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Hyaluronik asit dolgu maddesi uygulaması sonrası komplikasyon gelişme oranı düşüktür ve oluşsa bile bunların kendi kendine gerilemesi ve hatta hyaluronidaz kullanımı ile tedavisi mümkündür. Her dokuya uygulanabilen bu dolgu maddeleri tekrar tekrar kullanılabilir ve hiçbir toksik etkisi bulunmamaktadır. Diğer cilt gençleştirme yöntemleri ile birlikte kullanılabilir. Dolgu enjeksiyonları otoimmün hastalıkları olan kişilere, hamile ve emziren kadınlara uygulanmaz.
Hyaluronik asit enjeksiyonu sonrasında uygulama bölgesinde birkaç gün süren kızarıklık, şişlik, ağrı, kaşıntı, renkte solma veya hassasiyet gibi reaksiyonlar oluşabilir. Dudaklarda oluşan şişlikler 1 haftada kaybolur. Hasta uygulama bölgesini işlemden sonra birkaç gün boyunca aşırı sıcak (solaryum ve güneşlenme) ve aşırı soğuktan korumalıdır. Hyaluronik asit enjeksiyonları sonrası nadiren enfeksiyon, allerjik reaksiyonlar, granulomlar, damar oklüzyonları neticesinde doku yıkımı, nekroz, yaralar ve çok nadiren körlük gelişebilmektedir.
Hyaluronik asit enjeksiyonları yüzdeki hemen hemen tüm kırışıklıkların düzeltilmesi, dudak kalınlaştırma, dudak çevresinde kontur yapma, izlerin ve kaza sonucu oluşan çukurlukların doldurulması ve yaşlanma etkilerinin azaltılması amacıyla kullanılmaktadır. Hyaluronik asit uygulamasının etkisi yaklaşık 6-18 ay devam etmektedir. Bu süre cildin dokusu, kasların hareketleri, hastanın yaşam tarzı, hastanın yaşı ve beklentilerine göre değişebilir. İlk uygulamadan 2-4 hafta sonra yapılan rötuş ve 6-12 ay sonra yapılan tamamlayıcı tekrar uygulamalarının etkinin sürekliliğini uzattığı kanıtlanmıştır.